Lect. Univ. Dr. UNATC, Manager INCFC, Consilier Ministerul Culturii
Carmen Croitoru este lector la UNATC unde predă de peste 10 ani Management și Marketing Cultural în cadrul catedrei de Studii teoretice. În prezent este Directorul general al INCFC, dar deține o vastă experiență managerială concretizată în proiecte sau instituții la a căror înființare a participat: prima școală BBC pentru jurnaliști independenți din România, organizarea primelor festivaluri de teatru și dans contemporan britanic prin UNITER. A fost primul director artistic al ArCuB. A moderat prima emisiune despre managementul culturii la TVR Cultural. Din 2007 a fost în mai multe mandate consilier la Ministerul Culturii și a participat la elaborarea principalelor acte normative privind managementul instituțiilor publice de cultură sau legi speciale destinate artelor spectacolului sau așezămintelor culturale.
La Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a organizat, în perioada Festivalului Național de Teatru, a doua ediție a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (31 octombrie – 1 noiembrie). Două zile pline în care s-a discutat despre legislație, politici culturale, evenimente și inițiative în domeniu, formare profesională, instrumente de monitorizare/evaluare și foarte multe probleme apărute în special la nivel local, din cauza unor interpretări eronate/abuzive ale legilor în vigoare de către autoritățile (in)competente.
INCFC – Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală este singura instituție publică specializată pe segmentul cercetare aplicată pe domeniul culturii la nivel național care suplinește și specializări în meseriile culturii care nu se pot face în sistemul învățământului superior dedicat. INCFC oferă toate serviciile suport și monitorizările necesare Ministerului Culturii, precum și autorităților locale care sprijină și finanțează cultura din bani publici, el este practic, veriga lipsă într-un discurs articulat despre cultură. Nu se pot face politici culturale fără cercetare specializată, fără date și strategii coerente, fără analize manageriale de substanță, care să explice tendințele și sectoarele în care trebuie acționat prioritar, iar pentru toate astea e nevoie de o perfecționare și formare continuă în acord cu dinamica socială.